Rukavice UYN Waterproof

Rukavice UYN Waterproof – koniec zmrznutých prstov.

nahled-UYN

Pokiaľ občas vyrazíš v zimnom období von za športom, tieto fantastické rukavice by nemali ujsť tvojej pozornosti.

UYN – je talianske športové oblečenie, ktoré spája funkčnosť s komfortom a taktiež atraktívnym dizajnom. Značka s relatívne mladou históriou sa prvýkrát predstavila na veľtrhu EUROBIKE na jeseň v roku 2018. Bola neprehliadnuteľná a jej prezentácia sa veľmi výrazne odlišovala od ostatných.

Prísľubom, že bude ponúkať kvalitné produkty bolo to, že za ňou stojí spoločnosť Trere Innovation z lombardskej Asoly. Tá totiž už bezmála 70 rokov šije špičkové športové oblečenie a má teda obrovské skúsenosti s jednotlivými technológiami a materiálom.

Ľudia v spoločnosti UYN si veria, čo dokazuje nielen to, že si za relatívne krátku dobu vybudovali dobré meno aj medzi vrcholovými športovcami, ale veľmi dynamicky rastie aj ich ponuka.

UYN však počas krátkej doby naplnil svoj e-shop kompletnou zimnou kolekciou. Dva zateplené dresy s dlhým rukávom, dlhé nohavice, teplé ponožky, rukavice, čiapka pod helmu ... to je len časť z cyklistickej kolekcie. Ďalšie produktové spektrum majú bežci. A pozor, to sme zabudli na pestrú škálu relaxačných a lifestylových topánok, ktoré ako inak využívajú aj osvedčené technológie.

Pôvodný plán predstaviť Vám zimný set, ktorý nám prišiel do testu a následne pridať postrehy z testovania som prehodila a prinášam test rukavíc. Dôvod je jediný – dojem z rukavíc úplne predčil moje očakávania. Takže sa musím podeliť o postrehy a všetky pozitívne zistenia práve teraz, pretože ak v tejto chvíli niekto potrebuje doplniť zimnú výbavu na bicykel (viem si ale predstaviť využitie aj na beh), mal by UYN rukavice rozhodne zaradiť medzi veľkých favoritov.

Malé TECH okienko

Uyn-7-of-9

Rukavice UYN Waterproof115 sú pletené, bezšvíkové, ponúkajú úplnú voľnosť pohybu. Pýšia sa tým, že využívajú „inteligentnú“ membránu Membrain 115 UYN, ktorá je vodeodolná a priedušná zároveň. Na rozdiel od tradičných membrán, Membrain 115 neobmedzuje pružnosť látky, ku ktorej je spárovaná, čo jej umožňuje byť pružnou a pohodlnou.

Palec a ukazovák je na špičke vybavený vodivou tkaninou. Vďaka tomu rukavice skvele reagujú na dotykovú obrazovku mobilného telefónu. A fungujú okamžite! Na dlaňovej časti rukavíc a prstov sú špeciálne protišmyky, ktoré zaisťujú pevný úchop riadidiel. Nájdeme ich aj na chrbte ruky, kde plnia ochrannú funkciu.

Postrehy z testu

Uyn-1-of-9

Pohodlie, flexibilta a stúpajúce teplo. Tak by som stručne vyzdvihla základné vlastnosti. Testovanie prebiehalo v teplotnom rozpätí +1 až -3 stupňa Celzia, z viac ako 2/3 času v lese (na biku), ale cesta viedla aj po ceste, kde rýchlosť atakovala 20km/hod. 

Prekvapenie prvé - padnú ako šité na mieru.

Samozrejme, že výrobca ponúka rukavice v štandardných veľkostiach S, M, L. Určite sami poznáte, že aj pri tabuľkovej správnej veľkosti niekedy bojujete s trochu dlhšími prstami, alebo jedným z nich alebo dlaňová časť je voľnejšia, nesedí manžeta okolo zápästia. Toto všetko tu odpadá. Hutná pletenina, ktorá obsahuje membránu, je až prekvapivo poddajná. Pri prvom navlečení na ruku som mala obavy, že mi budú úzke prsty, čo je u zimných rukavíc fatálna vec. Nič z toho sa nedialo.

Keď som spomenula presah veľkostí, tak treba vyzdvihnúť aj ten fakt, že sa rukavice (máme veľ. M) prispôsobili dvom odlišným typom ruky. Kačka má štíhle prsty, ruku drobnejšiu, napriek tomu mala rovnako príjemný pocit, keď si rukavice vyskúšala.

Prekvapenie druhé – efekt rastúceho tepla

Uyn-6-of-9

Prvé kilometre s cieľom sa čo najrýchlejšie presunúť do lesa, mám obavy, že som na hrane s teplotným komfortom, resp. východiskový pocit naznačuje, že sa mám pripraviť na vymrznuté prsty. Alebo svoju vychádzku skrátiť. Trochu ten chlad prikladám na vrub trase: idem po cyklotrase, ktorá je po rovine a celkom to po nej sviští. V lese na chvíľu zabúdam sledovať stav svojich prstov, šmýkam sa po známom rozbahnenom traile. Som už pekne rozohriata, úplne automaticky sa rozopínam (ďalším kúskom pri testovaní je zimný dres UYN, ale o tom až inokedy). A ruky? No je mi luxusné teplo!

Pri návrate (viac ako 2 hodiny v teréne) ma čaká opäť svižný kus trate, tentoraz aj po ceste. Očakávala som chlad, ale ten nie je. S trochou nadsadenia možno povedať, že teplo, ktoré som si v rukaviciach vytvorila, zostalo vo vnútri a vznikol akýsi samozatepľovací efekt.

Dôkaz, že membrána funguje sme vyskúšali „laboratórne“. Počasie vodu z neba za posledné dni nespustilo, tak sme si ju nastriekali sami. 

Samozrejme je nutné spomenúť, že aplikované protišmykové prúžky na dlani a prstoch veľmi vylepšujú pocit pri držaní riadidiel, ale kto je puntičkár a vadí mu najmenší posun, ten ho vnímať bude. Ale v porovnaní s tým, koľko pozitív rukavice ponúkajú mi stálo za to sa s tým žiť.

V tejto chvíli sú moje „jednotky“ pre zimné jazdenie.

Tento skvelý test robili skvelé dámy na kole.

Uyn-9-of-9

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.